Ett genuint spanskt hantverk med tusenårig historia!


Det första jag slås av när jag träffar Marc Gómes och Thomas Feenstra under kristallkronorna på Bank Hotel i Stockholm är deras pojkaktiga charm. Här är det långt till vinkonglomeratens skräddarsydda kavajer och kvartalsrapporter utan här upplever man istället känslan av två bästisar som har möjligheten att glatt leka med vingårdens bästa leksaker. Resultatet är viner med direkt charm och typiskt spansk karaktär men med bibehållen finess och elegans.

- Vi har egentligen bara ett mål med våra viner och det är att du ska tycka om dom så mycket att du vill ha ett glas till, säger Marc Gómes med glimten i ögat. För oss är vinet en självklarhet men för att det ska bli riktigt bra krävs tid, engagemang, tålamod, kunskap och talang!

Thomas är född i Holland men kom som tvååring till Spanien tillsammans med sin familj. Hans pappa tog helt enkelt sin akustiska gitarr, fru och barn till värmen och vinets Spanien med målet att spela musik men landade så småningom i vinbranschen. Marc å andra sidan är Katalan, klädsamt gråhårig för sin relativt ringa ålder och i grunden kemisk ingenjör. Under åren han studerade till oenolog för att saxa över till vinvärldens utvecklingsavdelning jobbade han extra som pizzabagare. Men på frågan om han fortfarande kan göra en bra margherita svarar han att det är Thomas i egenskap av ambitiös "foodie" som gör den bästa pizzan av dom två. Tillsammans gör dom under alla omständigheter det som många drömmer om, bygger ett vinvarumärke som ett lönsamt extraknäck parallellt med sitt dagliga arbete i Jumillas vingårdar.

Spanien är en vinjätte med världens största vinodlingsareal och vi svenskar har ett långt och kärleksfullt förhållande till landet sedan charterresans barndom. Då lärde vi oss älska dom sammetsmjuka och vaniljdoftande röda vinerna och grisfest och Rioja var en populär kombination. Mycket har hänt sedan dess och idag strålar andra vinregioner minst lika starkt som Rioja. Ribera del Duero, La Mancha, Riax Baixas, Mallorca och Murcia är några områden som trender på topplistorna över populära vinadresser.

Jumilla ligger i sydöstra Spanien i trendiga Murcia. Här är naturen skoningslös med fattig jord och vansinnestemperaturer men det ger som vi alla vet viner med karaktär. Den blå druvan som dominerar vingårdarna är Monastrell - en tålig druva som kom med fenicierna 500 år före kristus och som ger viner med tydlig karaktär och god lagringspotential. I Frankrike heter druvan mourvèdre där den bland annat ingår som lagspelare i Châteauneuf-du-Pape och som solist i Bandol!

- Just kombinationen Jumilla och Monastrell är ett självklart utgångsläge för vårt första gemensamma vinprojekt, säger Marc med entusiasm. Dels med tanke på druvans historiska valör i regionen men också som en hyllning till ett genuint spanskt hantverk med tusenårig historia.

När vi kommer in på framtida ambitioner så är båda rörande överens:
- Om vi kommer upp i en årlig produktion motsvarande 100.000 flaskor av högsta kvalitet så är vi jättenöjda! Vi har inget behov av att bygga ett imperium utan vill hellre kunna stå för varje flaska och dess unika kvalitet! Det är både befriande och lite bananas i en värld där vinstmaximering ofta dikterar verksamheten.

Glädjande för oss som vill njuta deras framåtlutade vinmakeri är att Systembolaget erbjuder Marc&Thomas röda box Morra Alta. En sällskaplig 2-litersbox gjord på 87% monastrell och resterande skvätt syrah. Gamla stockar och generös fatlagring resulterar i ett vin som med en förvånansvärd självklarhet och elegans snurrar upp konkurrenterna i prisklassen på läktaren. Vinet är fylligt, fruktdrivet, rödbärigt och ambitiöst. För att maximera vinets charm kan man med fördel hälla upp vinet på karaff en timme innan servering, då utvecklas en magisk påfågelstjärt i glaset! En påfågelstjärt som ger mersmak.

Jag höjer mitt glas och tackar för en mycket trevlig lunch och ber samtidigt om en skvätt till i glaset!

Bli en Winelover!

Vill du har våra personliga och aktuella
vintips rakt ner i mailen varje fredag?
Registrera dig här, det är gratis!